5 assig en 3 assig frezen

Wat is het verschil tussen 5 assig en 3 assig frezen?

CNC freeswerk is een houtbewerkings methode die op vele verschillende manieren uitgevoerd kan worden. Zo bestaat er 5 assig en 3 assig frezen. Tussen beide manieren van frezen zit verschil, waarbij 5 assig frezen vele voordelen heeft.

Wat is 3 assig en 5 assig frezen?

Bij 3-assig frezen beweegt de frees enkel van links naar rechts, van voor naar achter en omhoog en omlaag, het houtproduct kan dus alleen van bovenaf bewerkt worden. Wanneer het product vanaf meerdere kanten gefreesd dient te worden, dan moet het houtproduct opnieuw opgespannen worden.

Bij 5-assig frezen kan de kop van de frees gekanteld worden, dat brengt voordelen met zich mee. Het houtproduct kan zo ook aan de linkerkant, de rechterkant en beide zijkanten bewerkt worden. Daarnaast kan de frees roteren zodat gebolde of holle oppervlakken gefreesd kunnen worden.

Voordelen van 5 assig frezen

Naast dat bij 5 assig frezen met een opspanning meerdere zijden van het product kunnen worden bewerkt heeft dit ook de volgende voordelen:

  1. Het houtproduct is nauwkeuriger te frezen;
  2. Er kunnen ronde vormen gefreesd worden;
  3. Het houtproduct is sneller te frezen;
  4. Er is een houtproduct met hoge tolerantie te produceren;
  5. Er is een houtproduct reeks met weinig fouten te garanderen.

Meer weten over 5 assig frezen?

MCHout heeft een 5 assige CNC freesmachine. Wij kunnen hierdoor nagenoeg iedere houtbewerking uitvoeren Wil je meer weten over de mogelijkheden die MCHout jou biedt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen jou graag alles over onze werkwijze en de voordelen van 5 assig CNC frezen.

verschillen tussen 5 assig en 3 assig frezen

Gebogen pilaren en spanten

Gebogen pilaren en spanten voor bijvoorbeeld een gebouw met een rond dak of voor de romp van het schip zijn niet alleen erg arbeidsintensief om te maken, maar vragen ook gedegen vakkennis en vakmanschap. Iedere spant of pilaar moet exact de juiste (identieke) maatvoering hebben. Bent u op zoek naar een organisatie die voor u gebogen pilaren of spanten kan vervaardigen? Dan kunt u bij MCHout terecht voor het vervaardigen hiervan met behulp van de CNC frees techniek.

Lees meer